Světem se šíří velmi ošklivá nakažlivá nemoc. Momentálně zakotvila v srdci Evropy, v ČR. Lidé vykazující postižení touto nemocí se rojí všude kolem, potkávám je v metru, tramvaji, na ulici, nemluvě o stovkách, tisících a desetitisících, kteří s ní leží doma posteli. Poznáte je jednoduše. Symptomem (a zároveň poznávacím znamením) je tlustá kniha, kterou nejčastěji třímají otevřenou a zaujatě čtou, ať už se pohybují v dopravním prostředku, kráčejí po vlastních, nebo prostě leží doma v posteli (jako já poslední dva dny -
TO JE DĚS!!!). Jedná se o tzv.
Larssonmánii a až teď mi dochází, jak snadno jí lze podlehnout.

Nejen, že už mám k dispozici skoro celou trilogii i ve filmové podobě (a odmítám poslouchat prudiče, co tvrdí, že film je blbý - jo, je úplně jiný než knížka, ale to je právě super, vůbec ji tím nekazí :o))), ale právě se chystám zakousnout do norského dezertu, který je opravdu jejich specialitka - Norové jsou totiž mistři audioknih! V podstatě cokoli vyjde, hlavně pokud je to jen trochu úspěšné, se záhy objeví na pultech v audiu. No to jsem teda...
SPENT :o) čili napnutá. Jako guma. Jen vystřelit :o)
Btw. musím uznat, že hostu zas jednou něco vyšlo, myslím, že jim to trochu vylepší obrat. Až na tu ediční práci. Za tu by někdo zasloužil vytahat za uši. Stejně jako za místy kostrbatý překlad.
3 comments:
No vidim, ze si to budu muset precist. Norsky to ale nebude, ocenuji ty, kteri dokazi u severskych jazyku diskutovat o kostrbatosti prekladu:).
MSF!
Honzo, jdi do toho, taky jsem se dlouho branila, ale je to po čertech dobra detektivka. Ta kostrbatost jde bohuzel poznat i sneznalosti originalu - nektera slovni spojeni jsou jak z jineho sveta a nesklonna Ikea mi taky trha vsecky smysly :o) Ale jinak dobry, spis jsem ted zvedava, jak mi to pujde norsky, i pro me je to challenge...
Tak to jo:), me nastesti ta norska eskapada nemuze ohrozit:)... pokud neberu slovenstinu a polstinu jako cizi jazyky, tak jedine bukvicove pismo a anglictina jsou jazyky, kde muzu cist knihy. Zbytek je pro me fikce:).
MSF! a Dik za tip.
Post a Comment